Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Παχαίνουν και τα αναψυκτικά διαίτης

Οι περισσότερες από εσάς προτιμούν αναψυκτικά διαίτης, τα γνωστά light, γιατί πιστεύουν ότι έτσι δεν παχαίνουν. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη, η πεποίθηση αυτή είναι λανθασμένη.


Η μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο έδειξε ότι η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.
Συγκεκριμένα, όσοι καταναλώνουν τα εν λόγω αναψυκτικά παρουσιάζουν κατά 70% μεγαλύτερη αύξηση του βάρους τους έναντι όσων δεν καταναλώνουν καθόλου αναψυκτικά, σε περίοδο 9,5 ετών. Όσοι πίνουν δύο ή και περισσότερα αναψυκτικά διαίτης την ημέρα είδαν 500% μεγαλύτερη αύξηση του βάρους τους σε σχέση με όσους δεν πίνουν.

Οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν γιατί ακριβώς η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης σχετίζεται τόσο με την αύξηση βάρους. Ωστόσο, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ενδέχεται να πρόκειται για ψυχολογική αντίδραση.

Συγκεκριμένα, όταν ο εγκέφαλος εντοπίζει τη γλυκιά γεύση, περιμένει να δεχθεί ζάχαρη. Όταν δεν εισέρχονται στον οργανισμό οι αναμενόμενες θερμίδες, ο εγκέφαλος αντιδρά, «λέγοντας» στο σώμα να αποθηκεύσει περισσότερες θερμίδες ως λίπος.

Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου