Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Ασφαλής η εγκυμοσύνη σε γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας


Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

Καναδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας της εγκύου, γενικά δε σχετίζεται με αρνητικό αποτέλεσμα στον τοκετό ή κίνδυνο για το νεογνό. 

Προηγούμενες έρευνες αναφέρουν ότι μέχρι το ένα τρίτο γυναικών με σκλήρυνση κατά πλάκας γεννούν μετά την εμφάνιση της πάθησης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να κατανοηθεί η επίδραση της σκλήρυνσης κατά πλάκας της μητέρας στο αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης, που αποτέλεσε το αντικείμενο της νέας έρευνας με επικεφαλής την Dr. Helen Tremlett, του πανεπιστημίου British Columbia και του Vancouver Coastal Health Research Institutute, στον Καναδά. 

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία από αρχεία του British Columbia μεταξύ του 1998 και 2009. Ερευνητές εντόπισαν 432 τοκετούς σε γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας και 2.975 σε γυναίκες χωρίς τη νόσο συγκρίνοντας την ηλικία κύησης, το βάρος κατά τον τοκετό, και το είδος τοκετού. Επίσης εξετάστηκαν η ηλικία στην οποία εκδηλώθηκε η σκλήρυνση κατά πλάκας, η διάρκεια της πάθησης και ο βαθμός βλάβης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι νεογνά που γεννήθηκαν από μητέρες με σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είχαν σημαντικά διαφορετική μέση ηλικία κύησης ή βάρος κατά τον τοκετό σε σύγκριση με νεογνά που γεννήθηκαν από υγιείς μητέρες. 
Μητέρες με σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες για φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική τομή. 

Ερευνητές σημείωσαν ότι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας και υψηλότερα επίπεδα βλάβης είχαν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο για αρνητικό αποτέλεσμα στον τοκετό. Το εύρημα δεν ήταν στατιστικά σημαντικό και προτείνεται περαιτέρω έρευνα. Η ηλικία έναρξης της σκλήρυνσης κατά πλάκας και η διάρκεια της νόσου δεν συνδέονταν με αρνητικά αποτελέσματα στον τοκετό ή στο νεογνό. 

Η Dr. Tremlett δήλωσε ότι το εύρημα πως η πάθηση δεν συνδεόταν με αρνητικό αποτέλεσμα στην κύηση ή τον τοκετό θα πρέπει να καθησυχάσει τις γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας που σχεδιάζουν να ξεκινήσουν οικογένεια. 

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι μητέρες με σκλήρυνση κατά πλάκας ήταν πιο συχνά υπέρβαρες ή παχύσαρκες, γεγονός που σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να λάβουν συμβουλές για βελτίωση του βάρους πριν την εγκυμοσύνη. Η σημασία του δείκτη μάζας σώματος και του αποτελέσματος που συνδέεται με την εγκυμοσύνη στη σκλήρυνση κατά πλάκας θα πρέπει να διερευνηθεί σε νέες έρευνες, κατέληξε η ερευνήτρια M. van der Kop. 

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό «Annals of Neurology». 

Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου