Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Γονίδιο υπεύθυνο για τη δυσλεξία

Τις πρώτες γονιδιακές αποδείξεις που σχετίζουν τη δυσλεξία με την «κυριαρχία» ενός εκ δύο των χεριών ανακάλυψαν οι επιστήμονες.
Το γεγονός αυτό ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία τεστ που θα βοηθούν στην ευκολότερη διάγνωσή της, αλλά και σε ενδεχόμενες νέες προσεγγίσεις αναφορικά με τη θεραπεία της ή την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της.
Οπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, στα παιδιά που διαθέτουν μία συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου PCSK6 είναι ασυνήθιστα «κυρίαρχο» το δεξί χέρι και εμφανίζουν δυσκολίες στην ανάγνωση.

Οπως εξηγούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δεξιόχειρες και, δεδομένου ότι το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου ελέγχει τη δεξιά πλευρά του σώματος, αυτό σημαίνει ότι το αριστερό ημισφαίριο καθορίζει κατά κύριο λόγο τις κινητικές λειτουργίες. Η πλειονότητα των ανθρώπων έχει επίσης κυρίαρχο το αριστερό ημισφαίριο και σε ό,τι αφορά τη γλωσσική λειτουργία. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η προτίμηση του δεξιού χεριού προέκυψε ως αποτέλεσμα εξέλιξης της γλώσσας.






Λαμβάνοντας όλα αυτά υπ’ όψιν, οι ειδικοί αναζητούν εδώ και καιρό συνδετικούς κρίκους ανάμεσα στα χέρια και τις διαταραχές που σχετίζονται με τη γλωσσική ανάπτυξη. Μέχρι σήμερα, όμως, καμία πειστική απόδειξη δεν είχε βρεθεί.






Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Human Molecular Genetics», εξέτασε τους γενετικούς κώδικες 192 παιδιών που αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην ανάγνωση και αξιολόγησε τις ικανότητές τους όσον αφορά το δεξί και το αριστερό χέρι, αντίστοιχα.






Οι επιστήμονες κατέληξαν τελικά στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ισχυρός συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην παραλλαγή του γονιδίου PCSK6 και την προτίμηση χεριού στα παιδιά. Πιο συγκεκριμένα, όσα διάθεταν την παραλλαγή ήταν κατά μέσο όρο πιο επιδέξια με το δεξί χέρι.

Το εν λόγω γονίδιο είναι γνωστό ότι επηρεάζει την αρχική ανάπτυξη του εμβρύου, έχοντας αντίκτυπο στην ασυμμετρία του εγκεφάλου και κατ’ επέκταση στην προτίμηση χρήσης ενός εκ των δύο χεριών. «Αυτή η μελέτη παρέχει την πρώτη γονιδιακή συσχέτιση ανάμεσα στην κυριαρχία χεριού, την ασυμμετρία του εγκεφάλου και την ικανότητα ανάγνωσης», δήλωσε ο καθηγητής Τόνι Μόνακο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που ηγήθηκε της έρευνας.


Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου