Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Προσφορές στα μαιευτήρια Βουτιά 15% στις γέννες λόγω κρίσης


Iδιωτικά μαιευτήρια αναγκάζονται... να καταφύγουν σε εκπτώσεις και προσφορές ώστε να προσελκύσουν μέλλοντες γονείς και έχει αρχίσει να εμφανίζεται το φαινόμενο “γεννήστε τώρα – πληρώστε σε άτοκες δόσεις”.

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Λόγω κρίσης έχουν μειωθεί κατά 15% οι γεννήσεις στη χώρα μας, ενώ παράλληλα όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους στο σπίτι.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος, ολοένα και περισσότερα ζευγάρια αναβάλλουν την απόκτηση πρώτου ή δεύτερου παιδιού γιατί δεν βγαίνουν οικονομικά, ενώ όσα ζευγάρια αντιμετωπίζουν και προβλήματα γονιμότητας πλησιάζουν όλο και πιο δύσκολα τα κέντρα γονιμοποίησης.


Μέσα σε αυτό το κλίμα ιδιωτικά μαιευτήρια αναγκάζονται να καταφύγουν σε εκπτώσεις και προσφορές ώστε να προσελκύσουν μέλλοντες γονείς και έχει αρχίσει να εμφανίζεται το φαινόμενο “γεννήστε τώρα – πληρώστε σε άτοκες δόσεις”.


Σύμφωνα με το Βημα κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στην Ελλάδα 100.000 τοκετοί, ωστόσο φέτος υπολογίζεται ότι μετά βίας θα ξεπεράσουν τις 90.000. Παράλληλα, κατά 15% έχουν αυξηθεί οι τοκετοί που πραγματοποιούνται στα δημόσια νοσοκομεία.


Για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο αυτό τα ιδιωτικά μαιευτήρια ρίχουν τις τιμές και κάνουν διευκολύνσεις. Για παράδειγμα, ένα τρικλινο δωμάτιο στοίχιζε πριν από έναν χρονο 3.300 ευρώ. Σήμερα η τιμή έχει πέσει στα 2.000 ευρώ και το “ψαλίδι” δε σταματά εκεί.


Πλέον προσφέρονται άτοκες δόσεις – ως και 12- για τα μονόκλινα και τα δίκλινα, που είναι βέβαια και τα ακριβότερα. Προσφορές προβλέπονται και για τους πολυτέκνους με 30% έκπτωση στο τέταρτο παιδί ενώ το πέμπτο είναι δωρεάν.


Στο μεταξύ, από εκεί που οι καισαρικές ήταν στην πρώτη γραμμή (52% των Ελληνίδων γεννούν με αυτό τον τρόπο παρά το γεγονός ότι ο ΠΟΥ προτείνει το ποσοστό να μην υπερβαίνει το 15%) τώρα παρατηρείται μικρή στροφή στη γέννα στο σπίτι.


Οι γυναίκες που επιλέγουν να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους με τον πιο παραδοσιακό τρόπο έχουν αυξηθεί κατά 0,2%. Αυτό – σύμφωνα με τη μαία Ελ. Δημοπούλου που μιλά στο Βήμα – δεν γίνεται μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και γιατί τα ζευγάρια πια είναι πιο συνειδητοποιημένα και θέλουν να αποφεύγουν επεμβάσεις και καισαρικές. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου