Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Καλά νέα στη μάχη των παιδιών με τον καρκίνο

Ο καρκίνος δεν κάνει (δυστυχώς) εξαιρέσεις: κάθε χρόνο, 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν.
Και το χειρότερο είναι πως μόλις δύο στους δέκα μικρούς ασθενείς έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Τα υπόλοιπα παιδιά στερούνται την ευκαιρία να δώσουν τη μάχη τους και να κερδίσουν την υγειά τους

Και αυτό γιατί το 80% από αυτά, προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης και σωστής θεραπείας.Είναι ενδεικτικό πως πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 280 – 300 παιδιά νοσούν από καρκίνο κάθε χρόνο. Τα καλά νέα είναι πως τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ιατρικής , τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνονται στη πλειονότητα τους (το 70% σύμφωνα με εκτιμήσεις) καλά!






Τα παιδιά ωστόσο, που πάσχουν από καρκίνο στη χώρα μας στερήθηκαν για πολλά χρόνια εξελιγμένης ιατρικής φροντίδας. Επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια, οι γονείς των μικρών ασθενών εξέπεμπαν «SOS» για την καθυστέρηση της ίδρυσης ειδικού ακτινοθεραπευτικού κέντρου για ανηλίκους. Και παρά το γεγονός ότι το75% της συνολικής επένδυσης για τον εξοπλισμό του τμήματος στο Παίδων «Αγλαία Κυριακού» καλυπτόταν από την ΕΕ , οι ενστάσεις των εταιρειών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό καθυστερούσαν την όλη διαδικασία με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος.





Το αποτέλεσμα ήταν να ακτινοβολούνται από τα «ακατάλληλα» και απαρχαιωμένα μηχανήματα του ΕΣΥ. Τελικά όμως, το…θρίλερ έλαβε τέλος μετά τη δωρεά του ΟΠΑΠ.





« Ένα εξειδικευμένο ακτινοθεραπευτικό κέντρο για παιδιά με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας θα γίνει πραγματικότητα. Ενδεικτικά θα αναφερθώ στο πρώτο δελτίο τύπου που εξέδωσε η Φλόγα για την ανάγκη αυτή, που κοινοποιήθηκε το 1985», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου η κ. Μαρία Τρυφωνίδη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονιών και Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα»





Ανάσα…ζωής όμως, στα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο δίνει το τελευταίο διάστημα το διαγνωστικό και θεραπευτικό κέντρο «Υγεία» σε εκείνους τους γονείς που αναγκάζονται να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα. Από το Δεκέμβριο και για τρεις ώρες κάθε ημέρα διαθέτει το ακτινοθεραπευτικό του τμήμα σε εκείνα τα παιδιά που έχουν άμεση ανάγκη για θεραπεία, δωρεάν!





«Μάλιστα, η κλινική προσφέρει εντελώς δωρεάν σε όσα παιδιά το έχουν ανάγκη τη δυνατότητα θεραπείας με χρήση του προηγμένου Ακτινοχειρουργικού εξοπλισμού γ- knife, για το οποίο τα παιδιά ήταν μέχρι σήμερα υποχρεωμένα να πηγαίνουν στο εξωτερικό. Ήδη ένα παιδί έχει άμεση ανάγκη από γ-knife και ο πατέρας του δεν τολμούσε να πιστέψει ότι δεν θα χρειαστεί πλέον να καταθέσει τις 20.000 περίπου χιλιάδες που χρειάζονταν», πρόσθεσε η κ. Τρυφωνίδη.





Κατ’ οίκον φροντίδα





Ένα πρωτοποριακό και μεγάλης εμβέλειας πρόγραμμα «κατ οίκον παροχής νοσηλευτικής φροντίδας», το οποίο για πολλά χρόνια αποτελούσε έναν από τους βασικούς στόχους της Φλόγας, θα ξεκινήσει σύντομα στη χώρα μας. Μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού διαπιστώθηκε ότι το 20% με 22% των παιδιών που προσέρχονται στο καθημερινό εξωτερικό ιατρείο, θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί στο σπίτι.





Έτσι, κλιμάκια από εκπαιδευμένες νοσηλεύτριες σε συνεργασία με τα ογκολογικά τμήματα θα επισκέπτονται τα παιδιά στο σπίτι, για την παροχή απλής νοσηλευτικής φροντίδας και ιατρικών πράξεων.Με τον τρόπο αυτότα παιδιά δεν θα ταλαιπωρούνται καθημερινά στα νοσοκομεία, ενώ παράλληλα τα ογκολογικά τμήματα θα μπορούν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τα παιδιά που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. Επίσης, το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει ψυχο-κοινωνική υποστήριξη των παιδιών με καρκίνο που φιλοξενούνται στη Φλόγα, μέσω της οργάνωσης ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων εντός του σπιτιού της Φλόγας σε εβδομαδιαία βάση.





Την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος έχει αναλάβει η φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithkline για τρία χρόνια.





Πηγαίνουν σχολείο στο…σπίτι τους





Στη «Φλόγα», δηλαδή στο…σπίτι των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο, λειτουργεί σχολείο, το οποίο θεωρείται πρωτοποριακό για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα.





Το σχολείο, το οποίο είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες των παιδιών, είναι εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας ψηφιακούς πίνακες και υπολογιστές από τις δωρεές που κατατέθηκαν στη Φλόγα στη μνήμη της Τζένης Σόμπολου, μετά από επιθυμία του συζύγου της, κ. Πάνου Σόμπολου, προέδρου της ΕΣΗΕΑ.





«Τα παιδιά ανταποκρίνονται στην θεραπεία τους όταν είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος μας: να στηρίξουμε τους μαθητές μας μέσω της εκπαίδευσης» υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο κ. Αντώνης Καπετανάκης, καθηγητής στη «Φλόγα».

Ρεπορτάζ: Μάρθα Καϊτανίδη mkaitanidi@dolnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου